Please reload

Featured Posts

‘Dit is waarvoor ik arts ben geworden’

September 5, 2017

1/1
Please reload

VOOR HET EERST OP DE GROENTEKIST

June 5, 2017

 

Het is zover, mijn allereerste blog is een feit! Van nature ben ik een betere prater dan schrijver, dus een beetje spannend vind ik het wel. Maar de wens om jullie, de achterban van Vereniging Arts & Voeding, te laten weten waar onze vereniging mee bezig is, is groter dan de angst om veel kritiek te krijgen over mijn schrijfstijl. Dus ik waag de sprong in het diepe. Vanaf nu schrijf ik elke twee weken een blog over wat de afgelopen week heeft gebracht en wat er op de agenda staat. Zo blijft de steeds groeiende groep die Vereniging Arts & Voeding een warm hart toedraagt nog beter op de hoogte.  

Wat hebben we de afgelopen weken gedaan om leefstijl als medicijn op de kaart te zetten en wat gaan we de komende weken doen?

 

Het is bijna zover. 16 juni is alweer het zesde Arts en Voeding congres in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam, georganiseerd in samenwerking met het Erasmus MC en de gemeente Rotterdam. Het is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot het grootste congres voor artsen in Nederland. Prof. Dr. Ludwig (endocrinoloog Harvard Medical School) zal als keynote spreker in de ochtend de vraag beantwoorden: ‘which Comes First - Overeating or Obesity?’ Zijn de huidige richtlijnen gezond of maken ze juist hongerig en dik?

 

Kim Coppes, voor de derde keer dagvoorzitter bij het Arts en Voeding Congres, begeleidt een interactieve collegetour. Naast voorname professionals uit eigen land, waaronder prof. dr Liesbeth Van Rossum (endocrinoloog, Erasmus MC), prof. dr. Leonard Hofstra (cardioloog, VU MC) en Jeroen Maljaars (MDL arts, LUMC) heeft ook het publiek een belangrijke stem.

 

Niet alleen komt de wetenschap uitvoerig aan bod, juist ook wordt steeds een vertaling gemaakt naar de spreekkamer, worden praktische adviezen gegeven en gaan de deelnemers met een leidraad naar huis. Uit een enquête gehouden onder 300 huisartsen blijkt dat zij juist willen weten wat ze in de spreekkamer kunnen doen en hoe. Prof. dr. Hanno Pijl (diabetoloog, LUMC) legt als keynote spreker in de middag tijdens zijn collegetour uit waar en bij welke ziektes voeding een rol speelt.

 

Ik hoop jullie 16 juni te zien. Er is nog een beperkt aantal plaatsen. Vol is vol, dus mocht je je nog niet hebben opgegeven, doe het snel. En neem je collega’s mee.  Je kunt je inschrijven via deze link.

Rudolph van Veen, bekend TV-kok, en ik zijn ambassadeurs van het Nationaal Actieplan Groente en Fruit. We hebben als doel om de groenten- en fruitconsumptie in Nederland te vergroten. We weten al jaren dat we daar te weinig van eten, maar hoe maak je het makkelijker en vooral lekkerder om meer groenten en fruit te eten? Hier gaan we ons de komende drie jaar voor inzetten. Op 10 mei was een kick-off met overheid en bedrijfsleven.

 

Op 29 mei hebben Martijn van Beek, directeur van Voeding Leeft, en ik overleg gevoerd op hoog ambtelijk niveau bij VWS. Het deed ons goed om te zien hoe bevlogen ook VWS’ers zijn om voeding en leefstijl een prominente plek in de spreekkamer te krijgen! De komende maanden gaan we (Voeding Leeft, VWS en Arts en Voeding) samen een plan maken om voeding en leefstijl een veel groter onderdeel te laten zijn van het basiscurriculum tot arts. Recent onderzoek dat door VWS werd uitgevoerd toont aan dat meer dan 80% van de geneeskundestudenten en 86% van de huisartsen in opleiding hier behoefte aan heeft. Hoog tijd dat er aan deze behoefte wordt voldaan dus.

Op 30 mei vond onze eerste ALV plaats. Een mooi moment om terug en vooruit te kijken. Vereniging Arts en Voeding bestaat op 3 juni 2017 precies een jaar. Twaalf maanden met veel hoogtepunten. Zoals de storm die is losgebarsten na de publicatie van Maaike de Vries, Martijn van Beek en mij op de voorpagina van de NRC: geen pillen maar paprika

 

Op donderdag 1 juni stond ik samen met Martijn van Beek op het NRClive AgriFood & Tech symposium. We keken samen met de deelnemers wat er voor nodig is om Nederland een stuk gezonder te krijgen. Wat is hiervoor nodig vanuit het bedrijfsleven? Beseffen de tuinders dat ze allemaal een stukje gezondheid verbouwen? Als ik kijk mijn spreekuur zie, zou ik de helft van mijn patiënten naar de groenteboer kunnen sturen in plaats van de apotheker.

Zo, de kop is eraf. Voor het eerst op de zeepkist. Nee, beter op de groentekist!

 

Reageren? tdeweijer@artsenvoeding.nl

 

Please reload

© 2016 by Vereniging Arts en Voeding  KVK nummer: 66432855