Please reload

Featured Posts

‘Dit is waarvoor ik arts ben geworden’

September 5, 2017

1/1
Please reload

‘Dit is waarvoor ik arts ben geworden’

September 5, 2017

 

Slechts twee jaar betrokken bij het Keer Diabetes2 Omprogramma en volledig overtuigd. Voor Tamara de Weij geen twijfel: veel medicatie kan afgebouwd worden. Jammer dat artsen zich daar te weinig op richten. “Diabetes type 2 wordt vaak aangeduid als ouderdomssuiker. Vroeger klopte dat wel. Het waren over het algemeen 65-plussers die het kregen. Tegenwoordig is dat anders. Er ontstaat wereldwijd een enorme epidemie. Vooral in Amerika en Engeland is dit merkbaar. Lang niet alleen bij ouderen. De gemiddelde leeftijd waarop mensen diabetes type 2 krijgen ligt op 52. Ik behandel zelfs mensen van rond de 30 met deze vorm van diabetes.” “Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dat is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. De insuline kan zijn werk niet doen. Hierdoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten. Zonder de juiste behandeling kan dit een grote verscheidenheid aan complicaties opleveren die het leven onleefbaar maken. Zodoende krijgen diabetes type 2-patiënten medicijnen en op termijn ook insuline-injecties voorgeschreven.”

 

“Ik ben sinds twee jaar nauw betrokken bij Stichting Voeding Leeft. Die heeft in 2014 het Keer Diabetes2 Om-programma ontwikkeld. Hier ondersteun ik deelnemers en ben ik continu bezig met het verbeteren van het groepsprogramma. Een goed voorbeeld daarvan is het medicatieafbouwprotocol. Op de een of andere manier zijn dokters van mening dat patiënten in het verloop van hun behandeling alleen maar meer medicatie nodig hebben. Een protocol om op een juiste manier medicatie af te bouwen is er nog niet. Vreemd! Ik streef er juist naar om medicatiegebruik zo veel mogelijk en verantwoord af te bouwen.” “Het programma is een enorm succes. Regelmatig worden mensen op verantwoorde wijze van hun medicatie afgeholpen. Stoppen met pillen is al fantastisch. Maar mensen die ervan overtuigd zijn dat ze de rest van hun leven insuline moeten spuiten, van de insuline afkrijgen, is fenomenaal. De eerste groep begon in 2014. Deze club mensen is nog steeds van de insuline af. Het gaat erg goed met ze. Dit is waarvoor ik arts ben geworden.”

 

“Natuurlijk zijn we altijd scherp op verval in oude gewoontes. Mensen die diabetes type 2 hebben gehad, blijven een risicogroep. Ze hebben verhoogde kans op het opnieuw krijgen van de ziekte. Het programma is niet alleen op voeding gericht. Het is een aanpassing van je hele levensstijl: beweging, slaapgedrag, ontspanning en voeding. We werken dan ook met een coach aan persoonlijke doelen. Geen onrealistische, maar doelen die dichtbij zijn en zodoende haalbaar: een moeder die over negen maanden een mooie jurk wil passen en zich fit wil voelen op de bruiloft van haar zoon. Een opa die over een jaar een balletje wil kunnen trappen met zijn kleinzoon. Een flatbewoner die niet meer met de lift wil, maar gebruik wil maken van de trap.” “Gemiddeld duurt het drie tot vier maanden voordat mensen van de insuline af zijn en op basis van hun nieuwe levensstijl een gelukkig en gezond leven leiden. Soms duurt het langer. Het is afhankelijk van de wijze waarop mensen in staat zijn om hun leven aan te passen en hieraan vast te houden. Ik heb ook meegemaakt dat het na een week al lukte. Eén van de deelnemers was binnen zeven dagen van de insuline af. Het gaat supergoed met hem. Hij is veel afgevallen, voelt zich fit en noemt zichzelf een compleet ander mens. Diabetes type 2 omkeren, dat wens je elke patiënt toch toe?”

 

 

Please reload

© 2016 by Vereniging Arts en Voeding  KVK nummer: 66432855