Please reload

Featured Posts

‘Dit is waarvoor ik arts ben geworden’

September 5, 2017

1/1
Please reload

Arts en Leefstijl introduceert handleiding voor demedicalisering

September 27, 2018

 

De Vereniging Arts en Leefstijl en het Langerhans Instituut hebben een handleiding opgesteld voor huisartsen om medicatie af te bouwen van diabetes type-2-patiënten. Zij kunnen met een dieet en goede leefstijl in veel gevallen stoppen met hun medicijnen. Het eerste exemplaar van de handleiding is op 24 september 2018 aangeboden aan de Tweede Kamerleden Corine Ellemeet (GroenLinks) en Arno Rutte (VVD) tijdens een debat over de toekomst van de zorg, georganiseerd door VGZ.


Medicatie kan leiden tot veel ongemak en bijwerkingen bij patiënten, volgens Arts en Leefstijl. Bovendien helpt het om de symptomen van diabetes onder controle te houden, maar pakt het niet de oorzaken aan. Dat doen leefstijlaanpassingen wel. "Diabetes wordt beschouwd als een chronische, progressieve aandoening, maar dat is het helemaal niet", zegt Tamara de Weijer, voorzitter van Arts en Leefstijl, voorheen Arts en Voeding.

Uit programma’s zoals Keer diabetes om blijkt dat artsen hun patiënten kunnen helpen om diabetes type 2 om te keren, aldus De Weijer, die in het dagelijks leven huisarts is. Hierdoor hebben patiënten met suikerziekte minder of geen medicatie nodig. Maar deze programma’s zijn voor een kleine groep bereikbaar, daarom wil Arts en Leefstijl artsen leren voeding als medicijn voor te schrijven, "waardoor veel meer mensen met diabetes type 2 zelf weer de regie kunnen nemen over hun gezondheid." Arts en Leefstijl wil ook voor andere aandoeningen afbouwhandleidingen opstellen, zoals hart- en vaataandoeningen.

Onnodig medicijngebruik

 

Aan de handleiding van Arts en Leefstijl zijn nascholingen gekoppeld, waarbij artsen wordt geleerd om patiënten te begeleiden bij het afbouwen van de medicatie. Arts en Leefstijl verzorgt deze scholingen. VGZ ondersteunt de scholingen, omdat het past in het streven van de zorgverzekeraar om onnodig medicijngebruik tegen te gaan.

Please reload

© 2016 by Vereniging Arts en Voeding  KVK nummer: 66432855