Please reload

Featured Posts

‘Dit is waarvoor ik arts ben geworden’

September 5, 2017

1/1
Please reload

Patiënten zijn niet bang voor cijfers

May 31, 2019

Prof. Dr. Gerjan Navis is hoogleraar nierziekten bij het UMC in Groningen.

 

“In ons vak wordt vanouds veel gemeten, o.a. 24-uurs urine voor meting van de creatinineklaring en het eiwitverlies. De 24-uurs urine is ook een uitstekende bron van informatie over voeding en fitheid, door meting van 24-uurs uitscheiding van natrium (zoutinname), ureum (eiwitinname) en creatinine (spiermassa).” 

Hierbij drie tips voor in de spreekkamer:

 

 

Tip 1. Ruim tijd in voor leefstijl tijdens het consult en ontdek wat je bereikt met de vraag: “Waar loopt u tegenaan?“ 

Achtergrondinformatie:

Wij onderzochten waaraan onze patiënten behoefte hebben als ze aan de slag gaan met leefstijl. Het belangrijkste bleek te zijn: praktische tips en hulp.

 

 

Tip 2: Meten kan inzichtgevend en motiverend zijn. Herhaalde 24-uursmetingen zijn bijvoorbeeld goed te gebruiken voor individuele feedback gedurende het aanleren van een gezonder voedingspatroon met minder zout. Vervolg het beloop: verzamelen wordt na verloop van tijd makkelijker, en vooruitgang zien werkt motiverend ! Denk ook eens aan een stappenteller. 

 

Achtergrondinformatie:

Wij onderzochten de rol van feedback bij het realiseren en volhouden van leefstijlverandering. De feedback werd gegeven op basis van de metingen van bloeddruk en van zout in de 24-uurs urine. We waren zelf beducht voor medicalisering en “getallen-overkill”, maar onze patiënten vonden het juist behulpzaam en inzichtgevend en wilden liever nog meer uitslagen zien. “Het zijn immers onze eigen uitslagen”. Wij gaan daarom de feedback op basis van de getallen systematischer inzetten als ondersteuning bij leefstijlverandering.

 

Tip 3. Denk bij een dikke patiënt niet direct: die eet te veel. Vorm een onderbouwd oordeel over het gehele profiel van de gezondheid en leefstijl van de patiënt. Kwalitatieve ondervoeding en verlies van spiermassa komen veel voor, vooral bij ouderen en patiënten, maar worden gemaskeerd worden door obesitas, met als gevolg een vicieuze cirkel van niet-fit zijn, inactiviteit en toenemende vetmassa ten koste van spierverlies.   

 

Achtergrondinformatie:

Wij ontdekten op grond van de urinemetingen van creatinine dat een te lage spiermassa bij onze patiënten veel voorkomt en een hinderpaal vormt bij het actief worden en blijven.  De inactiviteit was de belangrijkste oorzaak van het overgewicht, niet de calorische inname!  In plaats van een “vermageringsdieet” voor te schrijven - zoals vroeger - begeleiden we de patiënten nu met een gedoseerd revalidatie-programma en besteden we aandacht aan voldoende eiwit in de voeding. 

 

Leestip

Het artikel “Moderation of dietary sodium potentiates the renal and cardiovascular protective effects of angiotensin receptor blockers” illustreert het belang van systematisch meten van leefstijl-factoren tijdens de behandeling van chronische aandoeningen. Dat gebeurt helaas vrijwel niet. Dit artikel laat echter zien dat

 1. deze medicatie (eerste keus voor bescherming van hart, bloedvaten en nieren bij diabetes!) niet werkt als je teveel zout eet – ONDANKS een met pillen goed gereguleerde bloeddruk

 2. je dit pas boven tafel krijgt als je echt MEET wat mensen aan zout binnen krijgen over langere tijd

 3. zout-LOOS niet nodig is, een beetje zoutbeperking helpt al

 4. je in slaap gesust wordt als je alleen naar bloeddruk kijkt: om goed beschermd te zijn moet ook de zoutinname omlaag.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

Please reload

© 2016 by Vereniging Arts en Voeding  KVK nummer: 66432855