JAAP SEIDELL

SPREKERS

KIM COPPES

TESSA ROSENBOOM

REGINE

STEEGERS

ANNEMIEKE

HOEK

ANNEMIEKE

HOEK

MARCEL

VAN DEN BERG

ELINE VAN

DER BEEK

LUCILLA POSTON

KOEN JOOSTEN

JAAP SEIDELL

HAFEZ ISMAILI

M'HAMDI

ERNST

VAN DER PASCH

TAMARA DE WEIJER

DAGVOORZITTER

Kim Coppes is al jaren betrokken als dagvoorzitter bij het Arts en Voeding Congres en is zeer begaan met het onderwerp. Kim studeerde af aan de faculteit Theater en Drama van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Daarna volgde ze opleidingen in communicatie en interviewtechnieken. Van meet af aan combineerde ze haar werk op de planken met debat, training en bedrijfstheaterprogramma’s. Zocht werkelijke interactie met het publiek.
 

Nu is ze dagvoorzitter, debatleider, interviewer en trainer communicatie-en gesprekstechnieken. Al die functies gebruikt ze graag door elkaar, want improviseren ligt haar. Ze is presentator bij ondernemerskanaal 7ditches.tv. Ook initieerde en geeft zij de training Leren Modereren, tot professioneeldagvoorzitter/gespreksleider, net als de internationale versie MasteringModeration.

 

Kim is thuis in vele branches, van bouw ,en vervoer tot voeding, zorg en ziekenhuis, van ministeries tot kunst, van advocatuur tot uitzendbranche, ondernemersorganisaties, banken en universiteiten.

SPREKERS

Tessa Roseboom is gespecialiseerd in onderzoek naar de manier waarop factoren tijdens de vroege ontwikkeling de latere gezondheid beïnvloeden. Haar onderzoek naar de gezondheid van mensen die in de Hongerwinter werden geboren, is inmiddels wereldberoemd. Ze liet hiermee zien dat de voeding van moeders tijdens de zwangerschap de latere gezondheid van de kinderen beïnvloedt. De komende jaren zal Roseboom zich richten op het vertalen van deze kennis naar betere zorg voor en adviezen aan zwangere vrouwen, in zowel ontwikkelde als in ontwikkelingslanden. Haar uiteindelijk doel is bij te dragen aan een goede start voor elk kind en daarmee de gezondheid van toekomstige generaties te verbeteren.

 

 

 

Annemieke Hoek, is hoogleraar en hoofd van de afdeling Voortplantingsgeneeskunde, Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij is initiator van het onderzoeksthema “Reproductive Origin of Adult Health and Disease” binnen het UMCG en is actief betrokken bij klinische onderzoek binnen de voortplantingsgeneeskunde. Zij initieerde onderzoek naar de rol van vetdistributie en gewichtsreductie bij vrouwen met anovulatie, obesitas en kinderwens en was projectleider van de grootste RCT naar het effect van preconceptionele gewichtsreductie op de kans op zwangerschap bij vrouwen met obesitas en infertiliteit (gepubliceerd in de NEJM in 2016). Zij is betrokken bij de follow up van vrouwen en kinderen die participeerde in deze RCT met als doel de evaluatie van de cardiovasculaire effecten op lange termijn van preconceptionele gewichtsreductie, het zogenaamde WOMB project onder leiding van Prof. dr. T.J Roseboom

 

 

 

Marcel van den Berg (1978) studeerde economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na een aantal jaren gewerkt te hebben in de financiële sector, verhuisde hij met z’n gezin naar Afrika waar hij vier jaar heeft gewoond en gewerkt als directeur van een internationale landbouw organisatie. Na finance en landbouw ontdekte hij dat het ‘hoe’ en het proces van werken hem veel meer fascineerde dan de inhoud van het werk zelf.
 
Na een periode als docent op de Rotterdam Business School, is hij sinds 2012 ondernemer, trainer en coach en helpt hij vanuit zijn bedrijf Think Productive, organisaties en hun mensen over de hele wereld om slimmer te werken in plaats van harder en om gezond en in balans te leven. Onder de naam Organiseer je Praktijk werkt hij samen met de LHV en een aantal medisch centra om artsen te helpen aan meer rust en grip op hun werk.

 

 

 

Prof. dr. Régine Steegers-Theunissen is arts-epidemioloog bij de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het Erasmus MC en hoogleraar periconceptie epidemiologie. Ze studeerde geneeskunde aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen en kwalificeerde als MD in 1986. Ze voltooide haar proefschrift ‘Vitaminen, homocysteïne metabolisme en neurale buisdefecten’ in 1993 op de afdeling Obstetrie en Gynaecologie van de Radboud Universiteit Nijmegen en werd in hetzelfde jaar geregistreerd als epidemioloog B. Vanaf 2009 is zij hoofdonderzoeker van de Rotterdamse Predict studie, gericht op het bestuderen van zwangerschap. In 2011 lanceert zij het persoonlijke coachingsprogramma Slimmer Zwanger. Door middel van een website op de mobiele telefoon (www.slimmerzwanger.nl) worden stellen met een kinderwens bewust gemaakt van het belang van gezonde voedings- en leefstijlgewoonten.

 

 

 

Na het behalen van haar PhD in Neuroendocrinology in 1994 aan de Universiteit Utrecht, werkte Prof. dr. Eline van der Beek bij de Wageningen Universiteit binnen het Departement Dierwetenschappen. In 2000, is ze begonnen bij Numico Research waar ze de onderzoeksgroep Fysiologie aanstuurde. In 2007 werd ze verantwoordelijk voor het onderzoek op het gebied van ‘Metabolic Programming’ binnen het bedrijf. Tussen 2010 en 2015 werkte ze als Research Director voor Danone-Nutricia Early Life Nutrition in Singapore, met wetenschappelijke focus op de gezondheid van moeder en kind.

Sinds Augustus 2015 stuurt ze het Centre of Excellence Metabolism & Growth aan binnen Danone Nutricia Research in Utrecht. Daarnaast is ze sinds Juni 2016 aangesteld als bijzonder hoogleraar in “Nutritional Programming” aan de Universiteit Groningen, afdeling Kindergeneeskunde (UMCG). Haar onderzoek richt zich op het begrijpen van de rol van voeding en de kwaliteit van nutrienten naast de rol van de gezondheid van de moeder tijdens de vroege ontwikkeling op gezondheid in het latere leven. Eline is (co)inventor op >25 patent applicaties en heeft >90 artikelen gepubliceerd in peer reviewed journals.

Professor Lucilla Poston is Head of the Department of Women and Children’s Health, and of the School of Life Course Sciences at Kings College London (KCL). She holds the Tommy’s Charity Chair of Maternal and Fetal Health. She directs a multidisciplinary team of health professionals established in 1995 at KCL. Her research team aims to improve the health of women and their children in the UK, and globally by better understanding of the processes which lead to complications in pregnancy. Professor Poston’s own research has focussed for many years on the consequence of exposure to maternal obesity in utero on the health of the child. She is President of the International Society for the Developmental Origins of Health and Disease, an honorary Fellow of the Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG), a National Institute of Health Research (NIHR) Senior Investigator Emeritus and a Fellow of the UK Academy of Medical Sciences

 

 

 

Koen Joosten studeerde geneeskunde aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. In 1993 werd hij kinderarts en in 1995 was hij klaar met de vervolgopleiding tot kinderarts-intensivist in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam waar hij nog steeds werkzaam is. In 1999 is hij gepromoveerd op het onderwerp voeding voor het ernstig zieke kind. Zijn onderzoek richt zich enerzijds op screening van de voedingstoestand bij zieke kinderen en anderzijds naar optimale voedingsstrategieën voor het ernstig zieke kind. Samen met Dr. Jessie Hulst ontwikkelde hij het screeningsinstrument STRONGkids om bij ziekenhuisopname te kunnen vaststellen welke kinderen een verhoogd risico hebben om ondervoed te raken. Hij is actief in talrijke organisaties op het gebied van voeding en associate editor van het blad Clinical Nutrition.

 

 

 

Hafez Ismaili M’hamdi (1981) studeerde na zijn middelbare school jazz gitaar aan diverse Nederlandse conservatoria. Daarna werd hij uitvoerend musicus en muziekdocent, en ging daarnaast filosofie studeren. In 2010 behaalde hij zijn bachelor aan de Universiteit van Leiden, in 2013 zijn master in toegepaste ethiek aan de Universiteit Utrecht. Toen hij datzelfde jaar zijn promotie startte aan de afdeling Medische Ethiek van de Erasmus Universiteit, stopte hij zijn loopbaan als musicus. Vanaf 2014 doceerde hij muziek en filosofie aan de Universiteit Leiden, tot hij in 2017 onderzoeker en wetenschappelijk docent medische ethiek aan de Erasmus Universiteit en docent toegepaste ethiek aan de Universiteit Utrecht werd. Na zijn promotie in november 2018 krijgt Hafez een fulltime aanstelling aan de Rotterdamse universiteit, waar hij verder gaat met zijn onderzoek naar de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van de allerkleinsten.

 

 

 

 

Ernst van der Pasch maakte vijftien jaar lang cabaretvoorstellingen en muziek, en presenteerde het TV-programma Het Klokhuis, voordat hij in 2010 besloot zijn oude studie weer op te pakken en alsnog dokter te worden.

 

Hij rondde zijn co-schappen af, werkte enige tijd als arts in ziekenhuizen in Amsterdam en op Sint Maarten, en is ondertussen begonnen aan het laatste jaar van zijn opleiding tot huisarts aan het VUMC. Daarnaast schrijft en speelt hij nog steeds met veel plezier, de laatste tijd vooral over zijn medische avonturen.

 

Deze unieke combinatie van wat volgens hem de twee mooiste vakken ter wereld zijn, huisarts en cabaretier, maakt hem een zeer geschikte afsluiter voor het Arts&Voeding congres

 

 

 

Tamara de Weijer (1981) is sinds 2015 huisarts en is op de UvA opgeleid. Sinds 5 jaar heeft zij zich gespecialiseerd in de toepassing van voeding- en leefstijladviezen in de huisartsenpraktijk. Sinds 2016 is ze voorzitter van de door haar opgerichte Vereniging Arts en Leefstijl. 
Zij is overtuigd van de enorme waarde van zowel gezonde voeding en leefstijl als preventie, als gezonde voeding en leefstijl als medicijn. Haar expertise zit voornamelijk in de metabola aandoeningen als overgewicht, diabetes type 2, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. In het TV-programma  “Hoe word ik 100 “ heeft zij de 6 deelnemers van het programma begeleid naar een gezondere leefstijl.  In januari 2017 is ze op de Voedseltop benoemd tot ambassadeur van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit. Dit actieplan is opgericht om de groenten- fruitconsumptie in Nederland te vergroten bij bedrijven, scholen en kinderdagverblijven. Zij is regelmatig te gast bij RTL Late Night geweest om over de mogelijkheden van voeding en leefstijl als medicijn te praten en werkte mee aan het programma Dokters van Morgen van de AVRO-Tros. Ze heeft in 2018 haar eigen boek 'Eet beter in 28 dagen met huisarts Tamara de Weijer' uitgebracht.

 

Prof. dr. ir. Jaap Seidell is hoogleraar voeding en gezondheid aan de VU Amsterdam, lid Gezondheidsraad en KNAW. 

 

Jaap: De kwaliteit en kwantiteit van de voeding in de eerste 1000 dagen kan levenslang gevolgen hebben. De voeding tijdens de zwangerschap en de eerste twee levensjaren heeft een effect op de mentale, fysieke en sociale ontwikkeling van het kind. Het gaat daarbij om de latere kans op chronische welvaartsziekten maar ook bijvoorbeeld om de ontwikkeling van een gezond immuunsysteem. Van belang is niet alleen te weten wát er gegeten worden maar ook inzichten te hebben in hoe, waar en waarom. Ons onderzoeken naar de sociale determinanten van voedingsinname in de eerste 1000 dagen geven handvatten voor het stimuleren van een optimale gezondheid en het verkleinen van gezondheidsverschillen.

© 2016 by Vereniging Arts en Voeding  KVK nummer: 66432855